Parazita zastaví parazit

23.5.2012
Citace:
D.C.Steinkraus et al., Zombie soldier beetles: Epizootics in the goldenrod soldier beetle, Chauliognathus pensylvanicus (Coleoptera: Cantharidae) caused by Eryniopsis lampyridarum (Entomophthoromycotina: Entomophthoraceae), Journal of Invertebrate Pathology, Volume 148, September 2017, Pages 51–59 - M.A.Fredericksen et al., Three-dimensional visualization and a deep-learning model reveal complex fungal parasite networks in behaviorally manipulated ants, PNAS 2017 ; published ahead of print November 7, 2017, doi:10.1073/pnas.1711673114
Zdroj
Plodnice houby vyrůstající z hlavy mrtvého mravence zakousnutého na spodní straně listu (foto Pontoppidan a kol., PLoS ONE. 2009; 4(3): e4835).

O parazitické houbě Ophiocordyceps unilateralis, jež ze stromového mravence Camponotus leonardi udělá poslušnou loutku, se v poslední době psalo hojně i česky. Stručně řečeno houbou nakažený mravenec se přesune na vhodné místo, zakousne se pořádně do listu a zemře. Houba pokračuje v růstu uvnitř jeho těla, prorazí zevnitř zadní část hlavy a venku vytvoří plodnici, jejíž smrtící výtrusy pokryjí plochu přibližně jednoho metru čtverečního. Ze stop na zkamenělých listech lze usuzovat, že takto pospolu žijí mravenci a houba 48 milionů let. David P. Hughes z Penn State University se svým mezinárodním týmem z USA, Thajska a Dánska nyní objasnil, proč tak agresivní houba svého hostitele doposud nevyhubila. Způsobuje to jiná parazitická houba, která napadá Ophiocordyceps unilateralis a zabraňuje ji ve vytvoření spór. Foto Pontoppidan a kol., PLoS ONE. 2009; 4(3): e4835.

14.6.2017: Parazitické houby představují pro hmyz značné nebezpečí. Kvůli úspěšnému rozšíření spor zvládly nejrůznější úskoky nejen na mravence. Houba Eryniopsis lampyridarum napadá severoamerického brouka Chauliognathus pensylvanicus z čeledi páteříčkovitých (Cantharidae). Krátce před smrtí zatne kusadla do svrchní části květu a nepustí se. Zhruba den poté se mu rozevřou krovky. Pokud jde o samičku, z hlediska kolem letícího samce vypadá, jakoby se chystala k páření. Sestoupí na ni a okamžitě se nakazí smrtelnou houbou. Nepřekvapí, že houba E. lampyridarum patří do čeledi hmyzomorkovitých (Entomophthoraceae).

Mrtvola nakaženého mravence Camponotus castaneus v předsmrtné křeči zakousnutá do větvičky, foto Kim Fleming, Penn State.9.11.2017: Velmi zajímavé je, že parazitická houba Ophiocordyceps unilateralis vůbec nenapadá nervová ganglia nakaženého mravence. Prorůstá svaly a uvnitř jeho vnější kostry vytváří trojrozměrnou síť, která chemickým působením řídí nebohou oběť zejména převzetím kontroly fungování některých genů. Obrůstání vláken svalových houbovými najdeme na videu. Nejprve přichází série 1.000 mikroskopických zobrazení 50 mikrometrů vzdálených řezů část těle napadeného jedince druhu Camponotus castaneus (angl. carpenter ant). Z nich vytvořenou animaci shlédneme ve druhé části videa. Svalové vlákno je červené, houbová žlutozelená.

 
Odeslat komentář k článku "Parazita zastaví parazit "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Parazita zastaví parazit " e-mailem

Diskuse/Aktualizace